Sunday, 19 April 2015

WAKTU TERBAIK MINUM AIR MASAK





Cikli dapat tips ni dari sini. Bagus jugak kan, at least ada penambahan ilmu kesihatan untuk kita semua. Minum air masak pun ada time-time yang boleh bagi kesan optimum untuk tubuh badan kita. 

Jom kita tengok bila waktu the best minum air masak ni.

  1. Satu gelas air setelah bangun dari tidur membantu mengaktifkan organ dalam.
  2. Satu gelas 30 minit sebelum waktu makan membantu dalam penghadaman makanan.
  3. Satu gelas sebelum mandi membantu menurunkan tekanan darah.
  4. Satu gelas sebelum tidur mengelakkan strok atau serangan jantung. Kira-kira 90% daripada serangan jantung berlaku di awal pagi, risiko boleh dikurangkan jika minum segelas dua air sebelum tidur.

CARA TINGKATKAN HB KETIKA HAMIL

Biasanya untuk ibu-ibu hamil mesti ade masalah dengan bacaan HB kan. Biasanya yang bermasalah bila bacaan HB rendah. Apa tu HB?

"HB ataupun nama panjangnya Hemoglobin, merupakan molekul protin di dalam sel darah merah yang bergabung dengan oksigen dan karbon dioksida untuk diangkut melalui sistem peredaran darah ke tisu-tisu dalam badan"

Awal-awal kehamilan kebiasaanya ibu-ibu akan mendapat bacaan yang normal. Ini kerana baby di dalam kandungan belum membesar. Tapi bila baby dah start membesar masalah HB rendah ni akan muncul. Kenapa yer??

Ini disebabkan  bila baby semakin membesar ibu dan baby memerlukan nutrisi yang mencukupi. Bila ibu tidak makan dengan makanan yang seimbang dan nutrisi serta mineral tak mencukupi itu yang menyebabkan HB ibu akan rendah. Sebab tu penting ibu-ibu hamil makan vitamin-vitamin yang pihak klinik bekalkan. 

Aras hemoglobin biasanya ditentukan sebagai jumlah hemoglobin dalam gram (gm) bagi setiap dekaliter (100 mililiter). Aras hemoglobin normal bergantung kepada usia, awal remaja, dan jantina seseorang itu. Aras normal adalah :-

  • Baru lahir : 17-22 gm/dl
  • Usia seminggu : 15-20 gm/dl
  • Usia sebulan : 11-15gm/dl
  • Kanak-kanak: 11-13 gm/dl
  • Lelaki dewasa: 14-18 gm/dl
  • Wanita dewasa: 12-16 gm/dl
  • Wanita hamil : 11-12 g/dl (gram per deciliter)
  • Lelaki separuh usia: 12.4-14.9 gm/dl
  • Wanita separuh usia: 11.7-13.8 gm/dl




Bagi ibu-ibu hamil yang mempunyai masalah HB rendah ni, biasa nurse akan nasihatkan supaya makan makanan yang tinggi zat besi, makanan seimbang dan juga vitamin. Sebab tu setiap kali check-up nurse akan tanya " Vitamin ada lagi??" hihihihi.

Alhamdulillah pregnan kali ni HB Cikli cantik sangat, awal-awal pregnant 14++ bacaan HB. Dan amazingly minggu lepas check HB 15!! Haaaa Cikli pun macam terkejut jugak. Nurse puji HB cantik, siap tanya makan apa.http://matcuoi.com 

Ok untuk ibu-ibu yang ada masalah HB rendah ni, boleh la amalkan makanan yang tinggi zat besi macam ;-

  • Daging
  • Ayam
  • Hati/pedal ayam
  • Hati lembu
  • Kerang
  • Ikan
  • Ikan bilis
  • Peria
  • Kangkung
  • Bayam
  • Taugeh

Tapi ingat, ada juga makanan yang boleh menghalang penyerapan zat besi oleh tubuh kita, so ibu-ibu kena pandai-pandai la atur jadual makan. Jangan dah makan benda-benda yang tinggi zat besi pastu makan pulak benda yang menghalang penyerapannya. Rugi kat situ. Antara jenis makanan yang boleh mengganggu penyerapan zat besi :-

  • Oat dan gandum bijirin penuh
  • Teh, kopi, koko
  • Susu dan hasil tenusu
  • Kuning telur

Tapi macam Cikli, Cikli tau memang susah nak follow jadual makanan seimbang so alternatif Cikli adalah makan supplemen Shaklee untuk ibu hamil. Memang dari awal pregnan Cikli just makan supplemen-supplemen Shaklee. Tak ada vitamin klinik. Dan hasilnya dah 39 weeks pregnan HB semakin cantik Alhamdulillah dengan izin Allah.

So ibu-ibu yang ada masalah HB rendah dan nak cuba Set Kehamilan yang macam Cikli amalkan bolehlah contact Cikli untuk dapatkanya yer :)

_________________________________________________________________________________

Sebarang pertanyaan dan tempahan mengenai Shaklee boleh hubungi Cikli yer













Thursday, 16 April 2015

HERB-LAX SHAKLEE



Bagi sesiapa yang ada masalah perut buncit, sembelit Cikli cadangkan ambil la Herb-Lax ni. Memang sangat berkesan. Biasanya kalau makan sebelum tido esok pepagi kompom cari en.Tandas hihihihi...Lege je rase selepas tu hihihihi

Herb-Lax juga sangat sesuai untuk uolls yang mempunyai masalah-masalah macam kat bawah ni :-
  • Masalah sembelit
  • Ingin mendetoksifikasikan badan
  • Ingin menurunkan berat badan 
  • Mempunyai masalah jerawat yang teruk
  • Mengalami masalah buasir
  • Mempunyai masalah berat badan
  • Banyak bergantung kepada ubat-ubatan terutamanya pil tahan sakit
Ramuan asas Herb-Lax ni terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. Mengandungi 9 herba semulajadi : alfalfa leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fenel seed dan culver's root. Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaianya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa yang panjang.
Ok kat sini Cikli terperincikan fungsi setiap satu bahan yang terdapat di dalam Herb Lax ni yer:-

1. Anise seeds
Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.

2. Fennel seeds
Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah semebelit dan kembung perut atau usus.

3. Senna leaf
Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

4. Licorice root
Membantu proses detoksifikasi.

5. Blue malva flower
Membantu proses detoksifikasi danmengimbangi tekstur kulit.

6. Culver’s root
Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma.

7. Buckhorn bark
Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan kepada usus.

8. Alfalfa leaf
Membersihkan usus, darah dan hati.

9. Rhubarb root

Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibioti.


Terdapat beberapa manfaat lain yang uolls boleh perolehi jika uolls mengunakan herb lax Shaklee. seperti:-
  • Membantu proses membersihkan najis yang tersekat.
  • Membantu mengempiskan bahagian perut.
  • Membantu memejalkan bahagian perut (bina otot) .
  • Mengembalikan semula proses pergerakan semulajadi usus (bowel movement) kerana tindakan detoksifikasinya yang lembut.
  • Membantu masalah sembelit.
  • Meransang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan najis dan toksik didalam tubuh badan kita terutamanya yang telah tersimpan lama.
Kalau rasa perut macam tak sedap je, macam tak lawas je membuang, apa kata uolls try Heblax ni. Memang berkesan.http://matcuoi.com 

_______________________________________________________________________________

Sebarang pertanyaan dan tempahan mengenai Shaklee boleh hubungi Cikli yer


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...