Wednesday, 16 April 2014

BERPANTANG DENGAN SHAKLEE

Assalamualaikum...

Tahniah kepada ibu-ibu yang baru mendapat cahayamata, dan selamat berpantang kepada anda.
Minggu pertama mesti ibu-ibu tak cukup tidur kan, nak-nak ibu yang baru pertama kali mendapat baby.


Tempoh berpantang memang tempoh kritikal yang memerlukan kita ibu-ibu kuat fizikal dan mental. Sokongan daripada En. Suami sangat-sangat la diperlukan, betul kan. Kita dengan sakit bersalin, kena juga gagahkan diri untuk melayan karenah baby baru kita, menyusukan, membelai, mendodoi...haiii la anak intan payung hihihii. Uolls semua yang bergelar ibu mesti pernah rase kan pengalaman ni semua.

Macam Cikli, anak pertama memang totally berpantang kat kampung, rumah mak. Maklum la zero ilmu berpantang nih. Harapkan mak je la..Berbengkung, bertungku, berpilis, berparam bagai, semua merasa. Kena makan jamu (memang x suka), walaupun takut-takut nanti baby panas. Masuk anak kedua baru la berpantang sendiri, masa ni dah terer sikit dah hihhi. Zaman sekarang ni lagi la, semua dah mudah..set berpantang banyak ada jual, antara makan x makan je la kan. Pengalaman Cikli beli set berpantang, yang jamu-jamu tu Cikli tak makan pun, rase membazir betul. 

Tapi takpe, untuk ibu-ibu yang akan melahirkan dan masih tercari-cari set berpantang, apakata uolls amik suplemen Shaklee untuk berpantang. Sebab suplemen Shaklee untuk ibu yang berpantang ni lengkap dan merangkumi 3 element, iaitu :
  1. Berpantang
  2. Menyusu
  3. Mendapatkan kembali berat badan asal
See...memang berbaloi pun melabur untuk berpantang dengan mengambil suplemen Shaklee.


Wahhh...kena amik semua ni ke suplemen berpantang??..Rileks, x ambil semua pun ok, masih boleh pilih mengikut kesesuaian uolls k. Ok, jom tengok macam mana suplemen Shaklee membantu dalam berpantang.

Vita-Lea
Ibu-ibu yang bersalin memang akan kehilangan banyak darah kan, so Vita-Lea ni dilengkapi dengan zat besi bagi membantu tubuh menghasilkan sel-sel darah merah.

Vita C
Membantu dalam menghasilkan collagen untuk penyembuhan luka dan kecantikan kulit ibu, Vita C juga merupakan suplemen antioksidan yang membantu dalam pembentukan antibodi badan juga meningkatkan sistem imun badan.

Alfafa
Alfafa merupakan suplemen yang mempunyai 1001 kebaikan yang kaya dengan nutrien dan mineral surih dan sangat bagus kepada ibu-ibu selepas bersalin. Alfafa akan menyahkan toksin dari badan dan ia juga merupakan 'Milk Booster'. Alfafa juga membantu merapatkan kembali rahim ibu lepas bersalin disamping merawat keputihan, kegatalan dan berfungsi sebagai kacip fatimah.

Zinc
Zinc membantu mempercepatkan luka untuk sembuh samada luka dalaman atau luaran. Ia juga membantu mengatasi masalah keguguran rambut yang sering dialami oleh ibu-ibu lepas bersalin.

B Complex
Sangat membantu dalam memberikan tenaga segera kepada ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Kehilangan tenaga semasa proses melahirkan dapat  diatasi dengan segera dengan pengambilan B Complex. Ia juga dapat meredakan stress dan menstabilkan fungsi urat saraf dan pemikiran.

Ostematrix
Kehilangan kalsium semasa mengandung boleh diatasi dengan pengambilan Ostematrix. Mengelakkan mengalami sembelit yang mana paling ditakuti oleh semua ibu-ibu lepas bersalin.

Selain daripada suplemen-suplemen di atas yang sangat penting dalam berpantang, uolls boleh jugak add on ESP, Lechitin dan Omega bagi membantu penurunan berat badan dengan cepat. Biasanya kalau kita cuti bersalin, naik kerja mesti kita nak slim balik macam sebelum mengandung kan :), so dengan pengambilan ESP, Lechitin dan Omega ni akan membantu uolls dapat balik berat ideal uolls. Jom kita tengok plak, macam mana ESP, Lechitin dan Omega ni berfungsi.

Energizing Soy Protein (ESP)
ESP ni akan membantu uolls dalam membaiki sel-sel badan yang rosak semasa proses melahirkan. Ia juga membantu membekalkan tenaga serta berfungsi sebagai 'Milk Booster' juga. Biasa bila kita berpantang, kita mesti jaga makan kan,  so kalau uolls amik ESP ni, dia boleh cover vitamin-vitamin yang uolls x dapat dari pemakanan uolls semasa berpantang. Baby pun dapat khasiat sekali melalui susu uolls. Best kan...

Lechitin
Lechitin ni membantu dalam memecahkan lemak-lemak uolls tau, so peluang untuk kembali kepada berat badan sebelum mengandung lagi tinggi. Lechitin ni jugak akan melancarkan edaran darah.

Omega
Fungsi Omega ni pulak, dia akan mengawal hormon Leptin, yang mana Leptin ni yang akan menghantar isyarat lapar ke otak yang memaksa kita mengambil makanan walaupun hakikatnya badan kita hanya memerlukan air pada ketika itu. So dengan Omega ni, hormon Leptin akan dikawal dan hanya akan menghantar isyarat ke otak ketika uolls benar-benar memerlukan makanan. Lagi pun Omega ni sangat kaya dengan DHA dan EPA yang amat penting untuk pekembangan otak baby kita. Bila uolls makan secara tak langsung baby uolls pun dapat khasiatnya melalui susu ibu kan..

Haaa dah tau semua khasiat-khasiat yang ade dalam suplemen untuk berpantang dari Shaklee ni, so pilihan bijak untuk diri uolls dan baby uolls, hanya diri sendiri yang boleh tentukan. Kalau uolls nak merasai keseronokkan dan pengalaman yang luar biasa bila berpantang dengan suplemen-suplemen Shakle ni jom




PM/Whatsapp
Suhaili @ Cikli
012-7995435
SID 1075577




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...