Sunday, 20 July 2014

TIPS MAKAN BERHEMAH DI RUMAH TERBUKA AIDILFITRI

Assalammualaikum....dah tinggal beberapa hari lagi je kita semua nak menyambut Hari Raya Aidilfitri kan. Sedih terpaksa meninggalkan Ramadhan, bulan penuh barakah ni. Harap-harap semua amalan kita sepanjang bulan Ramadhan diterima oleh Allah SWT hendaknya.

Macam biasa la kan bila Hari Raya, banyaaaakkkk sangat jemputan 'Rumah Terbuka' yang akan kita semua dapat. Dalam sehari kekadang sampai 3, 4 rumah...wahhh rezeki tu, jangan ditolak. Tak payah masak sehari dah hihihi.


Ok kat sini Cikli nak kongsikan beberapa tips dari Kevin Zahri yang Cikli dapat masa tengok rancangan Nona semalam hihi...Tips macam mana nak jaga pemakanan kita semasa berkunjung ke rumah terbuka. Al maklumlah bila sebut rumah terbuka, macam-macam juadah ade...kalau ikut nafsu semua nak makan kan. Tapi dalam kita ghairah nak merasa semua juadah tu pastikan kita semua beringat yer..sebulan berpuasa kita latih perut kita, kita detox badan kita, tak kan la dalam masa sebulan jugak kita nak siksa balik perut kita dan penuhkan kolestrol-kolestrol dalam badan kita. So, pada sesiapa yang selalu banyak dapat banyak jemputan rumah terbuka tu boleh apply tips ni k..

Tips 1 Bajet Makan
  • Biasanya jemputan majlis rumah terbuka kita dapat time cuti kan, Jumaat, Sabtu atau Ahad...kekadang straight 3 hari tu ade rumah terbuka. So, hari Isnin sampi Khamis tu kalau boleh jaga pemakanan kita...kurangkan makanan yang terlalu banyak kolestrol, pastikan makanan seimbang kita amik sepanjang minggu tu. banyakkan minum air masak dan buah-buahan. Kalau kita dah jaga pemakanan kita dari Isnin sampai Khamis tu, tak de la nanti time rumah terbuka lemak bertingkek-tingkek dalam badan. Baik-baik turun 5 kilo time puasa, lepas raya naik pulak 10kg...haaaa acaner tu?
Tip 2 Round Table
  • Bila start nak makan di rumah terbuka, jangan terus ambil makanan terdekat tau. Round table dulu, usya makanan-makanan yang ade...baru decide makanan mana yang nak dimakan. Nanti takde la kes tengah makan-makan pastu nmpak orang sebelah ambil makanan favourite kita, dah menyesal tak ambil makanan tu tadi..nak tambah dah kenyang..Ingat, kena bijak plan ni, kang ade 2, 3 biji rumah lagi nak makan hihihi...kalau ade la kan. Kalau tak de, still kena makan berpada-pada yer. 
Tips 3 Makanan Seimbang
  • Yang ni macam biasa la kan, memang wajib diamalkan sepanjang masa. Tapi kalau kat rumah terbuka kena jugak amalkan makanan seimbang k. Jangan dah makan rendang, makan satay, makan kambing golek lagi...uiiii penat perut tu nak proses weiii...kena la pepandai imbangkan..ambil setiap makanan tu dalam kuantiti yang sedikit, so semua boleh rasa kan. Ingat orang tamak selalu rugi. Kurangkan jugak kuih-kuih yang menis-manis tu. Rasa-rasa boleh la yer, jangan mentang-mentang kuih tu sedap ya amat, uolls makan sampai kenyang..nanti makanan lain tak dapat rasa dah.
Tips 4 Berhenti Sebelum Kenyang
  • Kalau ikutkan yang Kevin Zahri cakap semalam kat Nona tu, kita akan rase kenyang 20 minit selepas kita berhenti makan. So kena pandai agak la ye kan, diri sendiri, mesti tau tahap mana uolls akan rase kenyang...so kena berhenti awal. Takut-takut nanti time sepatutnya kita kena berhenti makan, tapi kita still makan...bila sampi ke 20 minit tu dah termengah-mengah kekenyangan.
Tips 5 Pengambilan Karbo
  • Kena kurangkan pengambilan karbo, kalau nasi tu, makan nasi sebesar penumbuk je kata Kevin Zahri. Tapi pada Cikli separuh pun lagi bagus, sebab kita dah makan macam-macam kalau amik karbo lebih nanti lagi kekenyangan. Berat perut hihii..
Tips 6 Air Masak
  • Jangan lupa lebihkan air masak. Lebih baik gantikan air yang ber'gas', yang manis-manis tu dengan air masak je. Biasanya kat rumah terbuka mesti ade disediakan air masak atau air mineral kan. So, bilas balik manis-manis dari kuih-muih, pencuci mulut bagai tu dengan air masak k. Takut-takut nanti bila cek gula, naik mendadak pulak nanti. 
Tips 7 Bersederhana
  • Macam biasalah kan kalau kat rumah terbuka tu kompom terhidang pelbagai juadah yang disediakan tuan rumah. Kalau tak pandai nak kawal nafsu, mesti nak makan semua makanan yang tuan rumah sajikan. Namun, Islam menunjukkan batas yang dibenarkan syariat iaitu makan sekadar diperlukan. Doktor berpendapat, makan secara tidak terkawal lebih-lebih lagi pada musim perayaan amat berbahaya. Adab makan yang digambarkan Rasulullah SAW amat sederhana dan sesuai dengan fitrah manusia. Kesederhanaan ini semata-mata untuk menjamin kesihatan tubuh badan dan perkembangan rohani agar terus ingat dan taat kepada Allah. Lantaran timbulnya pelbagai jenis penyakit berpunca daripada makanan yang dimakan. 
    Baginda menegaskan: "Perut besar (makan banyak) adalah rumah segala penyakit, sedangkan penjagaan adalah sebaik-baik ubat." 
Tips 8 Sediakan 'Penebat'
  • Biasanya orang yang aware dengan kesihatan ni mesti sediakan penebat a.k.a supplemen yang boleh mengelakkan lemak-lemak dan kolestrol jahat dari bersarang dalam badan kan. Bila dah makan macam-macam kat rumah terbuka, siapa yang dapat jamin, lemak-lemak dan kolestrol tak akan bersarang dalam badan kita? So, ambil la langkah bijak dengan makan suplemen detox, pemecah lemak dan penghalang kolestrol jahat dari bersarang dalam badan kita. Kita nak elakkan makan makanan yang berkolestrol dan berlemak memang tak boleh la kan sebab memang tu pun juadah yang sedap time raya-raya nih hihi..
Ok, harap-harap tips-tips yang Cikli share ni boleh uolls jadikan panduan untuk uolls menghadapi godaan rumah terbuka nanti yer :). Jangan lupa supplemen mengawal kolestrol dan supplemen membuang lelemak wajib disediakan. Jangan nanti lepas raya terdengar lah keluh kesah baju, seluar semua tak muat hihihi. Sesiapa yang nak oder 2 supplemen tu boleh la direct call/whatapps/ mesej Cikli k. Mana-mana yang rasa nak beli online terus boleh klik kat link yang Cikli bagi kat bawah ni nanti k. Kalau cash dah abis boleh jugak guna kad kredit. Dapat gaji nanti boleh terus bayar bil kad kredit :)

Jangan lupa!! Sediakan
kat rumah uolls, untuk kesihatan dan kebahagiaan uolls di Hari Raya.










Cikli Masngun
012-7995435
SID 1075577




Monday, 7 July 2014

VITAMIN D TU APE??



Banyak-banyak vitamin, orang selalu konfius Vitamin D ni apa sebenarnya kan. Biasanya yang kita tahu, Vitamin D kita dapat dari pancaran cahaya matahari dari pagi hingga pukul 10 macam tu...bila ketika cahaya matahari belum begitu panas. Tapi tu dulu, kalau ikut cuaca sekarang ni...cahaya matahari pukul 8 pagi pun dah terasa bahangnya. So Cikli tak pasti boleh gunapakai lagi ke tak teori nak dapatkan vitamin D dari cahaya matahari tu hihihi

Ok hasil dari research sesikit Cikli dari en Google meh Cikli nak kongsi info kat uolls apa tu Vitamin D mengikut kepahaman Cikli. Kalau uolls rase nak lagi paham boleh uolls pulak buat research kat sini k.

Mengikut pembacaan Cikli, Vitamin D ni sebenarnya vitamin "larut lemak". ingat lagi formula nak ingat fakta sains masa sekolah dulu, vitamin larut lemak adalah ADEK, maknanya vitamin A, vitamin D, vitamin E ngan vitamin K ni adalah termasuk dalam golongan vitamin larut lemak. Di dalam tubuh, vitamin D ni berperanan penting dalam pembentukkan struktur tulang dan gigi yang baik. Oh yer vitamin D ni jugak merupakan vitamin yang badan kita perlukan untuk penyerapan Kalsium di dalam sistem pencernaan kita. Kira geng kamcing Kalsium la vitamin D ni.

Selain itu Vitamin D ni meningkatkan sistem imun tubuh untuk melawan sebarang penyakit tau. Apabila tubuh kita kekurangan Vitamin D pelbagai masalah kesihatan akan kita hadapi. Contohnya, osteoporosis, osteopenia, diabetes, hipertensi, dan berbagai masalah jantung. Molekul aktif dari Vitamin D yang dikenali kalsitriol merupakan bahan utama dalam proses penyerapan kalsium ke dalam tulang, fungsi otot, sekaligus sebagai immunomodulator yang penting di dalam sistem imun tubuh untuk melawan beberapa penyakit.


Ooo ini lah dia logiknya kita disuruh berjemur pepagi untuk dapatkan vitamin D tu..tubuh kita perlukan cahaya matahari yang mencukupi untuk proses vitamin D. Kekurangan vitamin D di dalam tubuh kita boleh mengakibatkan tulang kita akan menjadi nipis, rapuh dan tidak berdaya. 

Selain cahaya matahari, kita juga boleh dapatkan vitamin dari makanan kita. Kalau uolls nak tahu sumber-sumber makanan yang kaya dengan vitamin D, ada antaranya yang ade dah ditulis dalam gambar atas ni, tapi ade beberapa sumber makanan yang tak disebut Cikli nak kongsikan dengan uolls kat sini. Antaranya ialah:

>> Tauhu dan Tempe
>> Ikan Salmon
>> Cendawan
>> Susu 
>> Udang
>>Tiram
>> Kuning Telur

So, itulah sedikit sebanyak info yang Cikli dapat dari pembacaan Cikli. Semoga ianya bermaanfaat untuk pengetahun uolls.


VIVIX SUPPLEMEN KESIHATAN MENYELURUH



VIVIX: Bantu Lambat Penuaan
===================


Jenama produk kesihatan terkenal Shaklee memperkenalkan minuman kesihatan Vivix Botanical Beverage Mix yang menghimpunkan semua kebaikan tumbuhan berkenaan.Malah ia adalah produk terlaris dengan jualan sejuta botol sejak tahun pertama diperkenalkan di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada.

Menurut Ketua Pegawai Saintis Shaklee Corporation Amerika Syarikat, Dr Carsten R Smidt, Vivix adalah kuasa baru menghalang proses penuaan wajah.Kandungan anggur muskat, elderberi, lobak ungu dan polygonum cuspidatum terbukti membantu untuk melawan penyakit serta melambatkan proses penuaan. "Kajian yang dijalankan membuktikan kandungan dalam tumbuh-tumbuhan terutama anggur muskat memberi tindak balas melawan agen penuaan. "Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. 
Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan.Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain.

Sumber: Harian Metro


Mungkin ade segelintir dari kita yang kurang gemar makan banyak-banyak supplemen kan. Nak-nak yang jenis kapsul dan tablet. Tapi itu bukan lah alasan yang logik untuk uolls siksa dan biarkan diri uolls tu kekurangan nutrien. Sepatutnya kena cari satu alternatif supplemen yang boleh bagi uolls nutrien yang mencukupi dengan satu supplemen. Walaupun  badan nampak sihat, tak ade sebarang penyakit, itu tak bermakna uolls tak payah ambil supplemen yer...hakikatnya semakin umur kita meningkat, sebenarnya semakin banyak nutrien dalam badan kita berkurangan.

Kesannya mungkin tak akan uolls rasai sekarang, tapi bila usia sudah menjangkau 40 tahun, pelbagai masalah akan timbul bila kita tidak memberikan nutrien yang secukupnya semasa muda.

Kan ade ayat azimat " Mencegah lebih baik daripada mengubati". Inilah maknanya, time sebelum sakit ni lah kita perlu makan supplemen untuk mengelakkan badan kita menjemput penyakit-penyakit yang kita TAK NAK singgah ke tubuh kita bila usia meningkat nanti.

Untuk supplemen Shaklee, suka Cikli nak bagitahu kat sini, yang Vivix sangat-sangat la sesuai untuk orang yang tak suka makan banyak-banyak supplemen. 

Tahu tak uolls yang VIVIX Shaklee ni mampu membaiki sel-sel DNA tubuh?
Ini kerana Vivix ni kaya dengan Resveratrol malahan lagi hebat dari Resvratrol itu sendiri. Macam mana tu eik?? Jom kita kenal dulu apa itu Resveratrol tu.




Apa Itu Resveratrol

Resveratrol merupakan sejenis Anti-Oksida yang terdapat dalam buah anggur yang mana Anti-Oksida ini sangat penting untuk mengelakkan sel badan daripada ‘berkarat’.
Mengikut kajial klinikal, Resveratrol sangat penting untuk memelihara DNA sel yang rosak akibat radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom yang tidak stabil yang terhasil disebabkan pencemaran, cahaya matahari dan pembakaran lemak dalam badan. Ianya boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuk kanser dan sakit jantung.
Resveratrol banyak terdapat di dalam buah anggur, paling banyak pada kulit buah anggur. Ia asalnya berfungsi untuk mengelakkan buah anggur daripada diserang kulat atau fungus. Dalam banyak-banyak spesies buah anggur, buah anggur jenis muscadine adalah anggur yang mempunyai tahap resveratrol paling tinggi.


Dengan gaya hidup, persekitaran dan pemakanan kita sekarang ni, tak mustahil badan kita ni banyak menyimpan toksin-toksin yang sangat tak elok untuk effect jangka panjang. Sebab tu kita ni memerlukan satu anti-oksidan yang boleh menyingkirkan toksin-toksin dalam badan kita ni. Baru la penyakit nak hinggap pun macam segan-segan gitu kan.

Apa lagi ramuan-ramuan ajaib yang terdapat dalam sebotol Vivix ini eik?? 

Untuk pengetahuan uolls, hasil daripada penyelidikan bertahun-tahun Syarikat Shaklee untuk memberikan supplemen yang terbaik untuk meningkatkan kualiti kesihatan manusia telah menghasilkan Vivix yang mampu menunjukkan impak kepada empat mekanisma penting penuaan pada tahap sellular. Boleh rujuk entri Cikli ni. 


Macam-macam kan khasiat dari empat ramuan istimewa Vivix ni. Semua dia cover. Sebab tu Cikli cakap, bagi sesiapa yang tak suka makan supplemen banyak-banyak tu, jangan ber alasan lagi sebab Vivix sangat sempurna sebagai supplemen tunggal. 

Menolong, membantu uolls semua menjaga dan memelihara :
>> Kesihatan Jantung
>> Kesihatan Otak
>> Kesihatan Sistem Imun
>> Kesihatan Sendi
>> Perlindungan Anti-Oksidan
>> Peningkatan tenaga pada tahap sellular
>> Kesihatan menyeluruh

Haaa banyak kan khasiat Vivix ni, memang Vivix dihasilkan khas untuk kita semua bagi mendapatkan   kesihatan yang menyeluruh. Jangan hanya pandang pada harga sebotol Vivix saja yer..tapi pandang pada khasiat yang uolls akan dapat bila minum Vivix. Apalah sangat harga sebotol Vivix tu kalau nak dibandingkan dengan kesihatan yang kita dapat sepanjang hayat kita. Bil Hospital pun lagi mahal dari harga sebotol Vivix ni kan. Jadi kita penentu pilihan kita.

Kalau uolls rase nak terus beli Vivix direct tanpa melalui Cikli, kot la malu kan nak wassap Cikli, uolls boleh terus buat oder kat link yang Cikli bagi kat bawah ni. Shaklee akan terus hantar depan pintu uolls. Cikli sekadar permudahkan urusan uolls jer. Kalau nak oder melalaui Cikli pun boleh juga. Macam biasa call/wassap kat no Cikli k.

Ilmu kesihatan yang baik elok dikongsi bersama untuk maanfaat bersama kan. Sama-sama sihat, sama-sama bahagia. Kan kesihatan itu kebahagiaan

Untuk oder terus, uolls beli kat sini k.

Untuk oder dengan Cikli,












Suhaili Masngun @ Cikli
ID 1075577
012-7995435









Wednesday, 2 July 2014

TESTIMONI VIVIX

Hari ni Cikli nak share testimoni pengguna-pengguna Vivix. Dengan kuasa Allah, Vivix Shaklee mampu memberikan mereka semua kesembuhan.


Apa istimewanya Vivix ni?




Pelbagai masalah kesihatan berjaya pulih dengan izin Allah setelah mereka consume Vivix. Jom kita tengok antara testimoni yang berjaya:














Sebenarnya banyak lagi testimoni berjaya apabila consume Vivix ni..Kesimpulannya memang Vivix ni sangat-sangat berkesan untuk kesihatan menyeluruh. Macam bagi sesiapa yang tak suka makan banyak-banyak suplemen tu, Cikli suggest just amik Vivix je untuk cover semua nutrien-nutrien yang kurang  dalam badan tu.

Untuk dapat kan Vivix boleh hubungi Cikli k.


Suhaili Masngun @ Cikli
ID 1075577
012-7995435




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...