Wednesday, 29 October 2014

PERBEZAAN PREGNANT SEBELUM DAN SELEPAS BER "SHAKLEE"

Bissmillahhirahmannirahhim....

Arini Cikli nak cerita sikit kisah benar #ShakleeEffect yang Cikli dah rasa selepas consume supplemen-supplemen Shaklee selama 11 bulan ni. Sebelum ni Cikli pernah cerita macam mana Cikli kenal dengan Shaklee kan. Uolls boleh baca kat sini.

Memang betul pun, sesiapa yang dah memasuki zaman 3 series, berkahwin, berkerja dan mempunyai cahayamata, akan rasa apa yang pernah Cikli rasa. Badan akan jadi letih dan lesu. Sebenarnya Cikli pregnant anak ke-3 masa umur Cikli 29 tahun. Dan Cikli dah rasa macam mana letihnya badan bila mengandung dalam usia yang belum pun masuk 30-an, di tambah Cikli tak pernah makan apa-apa makanan tambahan dan hanya harapkan vitamin mengandung yang klinik bagi je.

Alhamdulillah selepas habis pantang baby ke-3, Cikli start terbuka hati nak makan supplemen untuk recharge balik tenaga-tenaga dan tak nak rasa lagi keletihan untuk next pregnant. Hampir setahun jugak Cikli tercari-cari supplemen yang betul-betul sesuai dan Cikli rasa yakin untuk makan. Dan akhirnya jumpa la Shaklee. Daripada memula makan lechitin hingga la ke beberapa supplemen Shaklee lain yang Cikli makan.

Hasil 11 bulan consume Shaklee

Supplemen-supplemen tu semua bukan Cikli sorang makan, en. hubby dan anak-anak Cikli pun makan jugak.

Alhamdulillah, rezeki... sekarang Cikli pregnant sekali lagi untuk anak ke-4 InsyaAllah. Sehingga hari ni kandungan Cikli dah berusia lebih kurang 14 minggu. Dan amazingly Cikli dapat rasa totally perbezaan pregnant sebelum dan selepas Cikli consume supplemen Shaklee. Memang sejarah Cikli pregnant tak ada alahan, tak ada morning sickness dan alhamdulillah dengan kelebihan yang Allah bagi kat Cikli ni. 

Memula pregnant memang la rase lain sikit, al maklumla nak terima roh baru dalam badan kan...tapi bila dah dalam sebulan macam tu siap boleh pikir, ' eh aku ni ngandung ke tak ngandung?' hahahhaha. Rasa cargas tu lain macam. Tak macam pregnant ke 3 dulu, memang rase betul letihnya. Rugi betul tak amalkan makan supplemen dari awal. Tapi atleast tak terlambat lagi la kan Cikli ni.

Yang paling best siap boleh join Urban Trail (ala2 explore race gitu) lagi... Bukan dekat dek non oiii... 6.3km tuu, berjalan, berlari, berjogging, naik bukit hahahha...amboiiii macam orang tak pregnant plak semangatnya.

Test Run Urban Trail


Alhamdulillah baby kuat...ibu dia lari-lari pun dia duk diam-diam dalam perut ibu dia hihihi...semua dengan izin Allah..sebab tu Cikli terasa nak share ngan uolls kesan pengambilan supplemen seawal mungkin ni. Cikli dah rase kesan dia pada badan, so Cikli berani nak share ngan uolls, kalau tak Cikli takkan reka-reka cerita just sebab nak lakukan produk kan...

So masa pregnant ni, tak semua supplemen kat atas tu Cikli ambil, Cikli just makan yang untuk set ibu mengandung macam Vita-Lea, B-Complex, Vita C, Ostematrik ngan ESP je, ( so vitamin yang klinik bagi tu Cikli tak ambil. Memang niat nak fully consume Shaklee dari pregnant dan berpantang nanti :) ). Selain cargas, HB pun cantik je..tak pernah-pernah jejak 14.5, sebelum ni pun paling tinggi masa pregnant, bacaan HB Cikli 12.5 je...so bukan setakat satu dua je perbezaan yang Cikli rasa antara sebelum ngan selepas Cikli amalkan makan supplemen ni, banyak lagi...next time Insyallah Cikli share cerita lagi yer...

So sesiapa yang nak rasa lebih bertenaga, sihat... baik amalkan pengambilan supplemen daripada sekarang. Tak rugi pun...moga-moga kesihatan uolls akan berkekalan dengan pengambilan supplemen seawal usia.

Untuk uolls yang merancang nak pregnant tu, Cikli nasihatkan baik sediakan badan uolls dengan nutrien-nutrien yang mencukupi, so nnti bila pregnant uolls takkan rase badan letih. Kat sini Cikli share kelebihan supplemen set Ibu Mengandung Shaklee k.



Kita mesti nak yang terbaik untuk diri kita ngan baby yang kita kandung kan..so cara terbaik pastikan diri kita dan baby dapat cukup nutrien sepanjang tempoh pregnant ni. Bagi Cikli semestinya la supplemen Shaklee jadi pilihan kan ;).

So sesiapa yang berminat nak dapatkan supplemen-supplemen Shaklee ni boleh jugak dapatkan daripada Cikli. Konsultasi Cikli bagi secara PERCUMA! :)


Cikli Masngun
ID 1075577
0127995435
COD Ayer Keroh, Bandar Melaka, pegeposan keseluruh Malaysia.







Wednesday, 15 October 2014

SUPPLEMEN LARANGAN BAGI IBU MENGANDUNG



Dulu sebelum jumpa Shaklee, Cikli cuma makan supplemen masa pregnen je. Makan vitamin yang klinik bagi. Mak kat kampung pulak tak bagi makan selalu vitamin tu sebab takut baby besar hihihihi...Yer la tak boleh la salahkan mak-mak ni jugak, dorang mana la tau kan, dorang dulu tak makan vitamin masa mengandung pun, makanan dorang semuanya berkhasiat, tanam sendiri tepi-tepi rumah tak de guna-guna racun semua ni.

Cikli pun masa tu pregnen anak first mana la tau sangat pasal-pasal vitamin ni...orang suh makan kita makan, mak suh jangan makan sangat kita pun kurangkan makan ahhahahhaha.....Tapi bila dengar penerangan nurse-nurse, kawan-kawan tentang pentingnya vitamin masa mengandung ni, memang tak miss la makan vitamin lepas tu . Sampai la anak ketiga, Cikli still makan vitamin klinik bagi, tak pernah beli vitamin kat luar.

Tapi sejak consume Shaklee ni, Cikli amik keputusan untuk fully consume Shaklee untuk pregnen dan berpantang anak ke 4 ni. Eh terpanjang plak intro hahaah...cerita sebenarnya cuma nak bagitau vitamin Shaklee mana yang ibu-ibu pregnen dilarang amik semasa di dalam tempoh kehamilan ni dan sebabnya. Ampun yer...

Ok memang la supplemen-supplemen Shaklee ni semuanya selamat dan semulajadi, tapi ade sesetengah supplemen yang ibu hamil tak boleh amik sebab ada supplemen Shaklee yang bersifat tinggi antioksidan. Diawal-awal fasa kehamilan, janin belum melekat dengan betul di dalam rahim so kalau ibu-ibu ambil juga supplemen yang tinggi antioksidan ni takut-takut akan menyebabkan risiko keguguran. Sebab, di awal fasa kehamilan ni, tahap imunisasi ibu memang rendah bagi memberi laluan janin membesar dalam rahim ibu.

Suplemen-sepplemen yang dilarang diambil oleh ibu mengandung adalah:

VITA E
ALFALFA
GLA
VIVIX
CAROTOMAX

So pastikan uolls semua dapatkan konsultasi yang betul sebelum makan sesuatu vitamin tu yer. Konsultasi ni penting untuk uolls dapat kebaikan sesuatu supplemen tu dan memberi kesan kesihatan yang optimum pada uolls.

Kalau uolls beli supplemen Shaklee dengan Cikli, In Sha Allah Cikli akan bagi konsultasi cara pemakanan dan jadual yang betul untuk uolls consume supplemen :)

Boleh Whatsapp/SMS kalau berminat beli supplemen Shaklee dengan Cikli










0127995435
ID 1075577




Tuesday, 14 October 2014

JEREBU OH JEREBU

Pepagi keluar umah waaaaaa macam kat Cameron Highlands, berkabus je nampak....hakikatnya itu adalah jerebu....sedihhhh...

Bacaan IPU 

Walaupun bacaan IPU masih menunjukkan paras yang Baik, tapi as a mother pesan siap-siap kat anak-anak jangan main kat luar ms kat tadika...siap tunjuk habuk-bahuk yang melekat kat cermin kereta tu haaaa macam tu jugak la habuk yang akan masuk dalam badan dorang kalau sedut udara jerebu banyak sangat heeeee....

Walaupun x tebal, tapi still tak elok untuk kesihatan kan.


Wajib la tengahari ni mengeram je kat dalam opis, nak keluar pun cuaca panas sangat. Tekak jangan cakap la asyik la haus, minum air bebanyak pun rasa tak cukup, aishhhh....

Meh Cikli cerita sikit-sikit pasal bahaya jerebu nih...

Mana datang Jerebu Ni?

Kalau uolls nak tau mana punca Jerebu ni, biasanya kalau time Jerebu kuat tu mesti la Negara Jiran kita buat pembersihan ladang kan...bakar secara terbuka...tapi ade 3 punca utama kat Malaysia ni yang boleh menyumbang kepada Jerebu  sebenarnya..
  
     > Pembakaran terbuka
     > Asap Kenderaan
     > Asap Kilang

Memang tak dapat elak la kan jerebu ni, kalau tengok dari puncanya ni.

Bahaya Ke Jerebu?

Maunya tak bahaya kalau hari-hari sedut udara tak sihat...Jerebu ni pun akan mendatangkan efek yang tak baik untuk kesihatan kita kalau terlalu banyak kita sedut udara berjerebu kan. Lagi-lagi untuk golongan yang berisiko tinggi macam:-

   1. Kanak-kanak
   2. Warga emas
   3. Orang-orang yang ada penyakit seperti
  • athma
  • bronkitis
  • radang paru-paru
  • jantung 
  • alahan
  4. Perokok
  5. Orang yang bekerja di luar pejabat

Kalau kita terlalu terdedah dengan jerebu secara berterusan, kat bawah ni Cikli listkan antara gejala-gejala kesihatan yang akan kita alami,
  • Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk
  • Sukar nak bernafas atau sesak nafas
  • Mata berair dan pedih
  • Hidung berair dan selalu bersin
  • Kulit badan terasa gatal-gatal
  • Sakit dada
Kalau dah rasa macam tanda-tanda kat atas tu cecepat la pergi klinik yer...mintak Doktor ubatkan :)

Sila ikut nasihat demi kesihatan kita semua :)

Dan nasihat Cikli pulak, banyakkan minum air masak ataupun untuk lebih power minum la Perfomance Drink macam Cikli ni,





Ni tak sampi kul 9.00 pagi tinggal segini, mau kena topup air mineral ni :p
Sebab apa Cikli minum Perfomance Drink (PD) ni?



Dan yang paling penting, sebab ni...


Ikut cakap orang bijak pandai

Haaaa kena la tu, time-time jerebu, musim panas ni memang kita kena kekalkan kadar bendalir dalam badan kita. Sebab tu Nasihat Kesihatan tu suruh minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari ataupun 2 liter sehari. Bukan sebab suka-suka nak suruh uolls minum air bebanyak, tapi ada sebabnya kan. Jangan pulak bagi alasan malas nak minum air sebab asik nak g toilet jer hahahha...sayangi diri sendiri, kalau tak sape nak peduli kesihatan kita kalau bukan diri sendiri kan. Eh membebel pulak Cikli kan :p

Berbalik pada isu jerebu tadi, kalau tak jerebu pun memang kita kena minum air banyak setiap hari untuk kesihatan kita sebenarnya. Bila dah jerebu, tu yang kena up sikit dari air masak ke Perfomance Drink heehheheh...

Kalau uolls rerasa nak meningkatkan tenaga dan kekalkan bendalir dalam badan boleh la cuba Perfomance Drink ni, sebab dia pun kurang gula, bagus untuk kesihatan kan. Cikli suka sharing-sharing pasal kesihatan ni ngan uolls hihihi...

Nak oder boleh jugak contact Cikli,




ID 107557
Whatapps / SMS
0127995435











Wednesday, 8 October 2014

SHAKLEE HALAL

Assalammualaikum semua....Hari ni Cikli nak bagitau tentang status HALAL Shaklee.

Biasanya bila kita nak makan sesuatu produk  perkara pertama yang berlegar kat otak kita mesti soalan "Halal ke tak ni?". Terutamanya untuk pengguna yang beragama Islam, status Halal memang sangat-sangat diambil berat. Lepas tu belek-belek packaging cari logo Halal hihihi, betul kan?

Ok untuk produk-produk keluaran Shaklee kat bawah ni Sijil Halal dia yer..



Untuk pengetahuan semua, Shaklee untuk pasaran Malaysia telah disahkan Halal oleh Islamic Services of America (ISA), iaitu badan yang diiktiraf oleh JAKIM. Boleh jugak cek kat link Senarai Badan yang diiktiraf oleh JAKIM ataupun di sini Halal Accreditation (ISA) untuk lebih penerangan.

Kalau tak halal Cikli pun tak kan makan dan jual kan. So uolls boleh la makan n gunakan produk-produk Shaklee tanpa ragu-ragu  k. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...