Tuesday, 14 October 2014

JEREBU OH JEREBU

Pepagi keluar umah waaaaaa macam kat Cameron Highlands, berkabus je nampak....hakikatnya itu adalah jerebu....sedihhhh...

Bacaan IPU 

Walaupun bacaan IPU masih menunjukkan paras yang Baik, tapi as a mother pesan siap-siap kat anak-anak jangan main kat luar ms kat tadika...siap tunjuk habuk-bahuk yang melekat kat cermin kereta tu haaaa macam tu jugak la habuk yang akan masuk dalam badan dorang kalau sedut udara jerebu banyak sangat heeeee....

Walaupun x tebal, tapi still tak elok untuk kesihatan kan.


Wajib la tengahari ni mengeram je kat dalam opis, nak keluar pun cuaca panas sangat. Tekak jangan cakap la asyik la haus, minum air bebanyak pun rasa tak cukup, aishhhh....

Meh Cikli cerita sikit-sikit pasal bahaya jerebu nih...

Mana datang Jerebu Ni?

Kalau uolls nak tau mana punca Jerebu ni, biasanya kalau time Jerebu kuat tu mesti la Negara Jiran kita buat pembersihan ladang kan...bakar secara terbuka...tapi ade 3 punca utama kat Malaysia ni yang boleh menyumbang kepada Jerebu  sebenarnya..
  
     > Pembakaran terbuka
     > Asap Kenderaan
     > Asap Kilang

Memang tak dapat elak la kan jerebu ni, kalau tengok dari puncanya ni.

Bahaya Ke Jerebu?

Maunya tak bahaya kalau hari-hari sedut udara tak sihat...Jerebu ni pun akan mendatangkan efek yang tak baik untuk kesihatan kita kalau terlalu banyak kita sedut udara berjerebu kan. Lagi-lagi untuk golongan yang berisiko tinggi macam:-

   1. Kanak-kanak
   2. Warga emas
   3. Orang-orang yang ada penyakit seperti
  • athma
  • bronkitis
  • radang paru-paru
  • jantung 
  • alahan
  4. Perokok
  5. Orang yang bekerja di luar pejabat

Kalau kita terlalu terdedah dengan jerebu secara berterusan, kat bawah ni Cikli listkan antara gejala-gejala kesihatan yang akan kita alami,
  • Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk
  • Sukar nak bernafas atau sesak nafas
  • Mata berair dan pedih
  • Hidung berair dan selalu bersin
  • Kulit badan terasa gatal-gatal
  • Sakit dada
Kalau dah rasa macam tanda-tanda kat atas tu cecepat la pergi klinik yer...mintak Doktor ubatkan :)

Sila ikut nasihat demi kesihatan kita semua :)

Dan nasihat Cikli pulak, banyakkan minum air masak ataupun untuk lebih power minum la Perfomance Drink macam Cikli ni,





Ni tak sampi kul 9.00 pagi tinggal segini, mau kena topup air mineral ni :p
Sebab apa Cikli minum Perfomance Drink (PD) ni?



Dan yang paling penting, sebab ni...


Ikut cakap orang bijak pandai

Haaaa kena la tu, time-time jerebu, musim panas ni memang kita kena kekalkan kadar bendalir dalam badan kita. Sebab tu Nasihat Kesihatan tu suruh minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari ataupun 2 liter sehari. Bukan sebab suka-suka nak suruh uolls minum air bebanyak, tapi ada sebabnya kan. Jangan pulak bagi alasan malas nak minum air sebab asik nak g toilet jer hahahha...sayangi diri sendiri, kalau tak sape nak peduli kesihatan kita kalau bukan diri sendiri kan. Eh membebel pulak Cikli kan :p

Berbalik pada isu jerebu tadi, kalau tak jerebu pun memang kita kena minum air banyak setiap hari untuk kesihatan kita sebenarnya. Bila dah jerebu, tu yang kena up sikit dari air masak ke Perfomance Drink heehheheh...

Kalau uolls rerasa nak meningkatkan tenaga dan kekalkan bendalir dalam badan boleh la cuba Perfomance Drink ni, sebab dia pun kurang gula, bagus untuk kesihatan kan. Cikli suka sharing-sharing pasal kesihatan ni ngan uolls hihihi...

Nak oder boleh jugak contact Cikli,




ID 107557
Whatapps / SMS
0127995435











2 comments:

  1. Haaa jangan lupe minum air bebanyak...Dapat minum PD lagi bagus :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...