Wednesday, 18 March 2015

ANAK KETAGIH GAJET??

Gambar contoh dari En. Google
Gambar contoh dari En. Google

Haaaa biasa tak tengok anak-anak kita jadi macam gambo kat atas ni?? Kat rumah, bila balik kampung? Anak-anak kita macam gambar kat atas  atau gambar kat bawah ni?

Gambar contoh dari En. Google

Sekarang ni memang tak dinafikan kan, seawal bayi lagi anak-anak dah didedahkan dengan gadget macam iPad, Tab, Smartphone..niat awalnya nak bagi  pelajaran seawal mungkin pada anak-anak kita semua. Anak mengamuk kita umpan dengan gadget-gadget ni semua biar diorang diam..Memang berkesan kan hihihihi...Cikli pun kekadang buat jugak macam tu. Tak salah pun, cumanya sebagai mak ayah, kita kena kawal jugak kot benda-benda gini supaya anak-anak kita tak terlalu leka dengan gadget-gadget semua ni. Orang kata mencegah lebih baik dari mengubati. 

Cikli sebenarnya baca dari blog Adlil Rajiah ni...dan bersyukur sesangat anak-anak Cikli tak terlalu taksub dengan gadget ni. Mungkin cara Cikli yang tak terlalu muakan sangat dorang dengan gadget. So Hasya, Alisha ngan Adelia tak heran sangat kalau takde gadget-gadget ni semua. Bila balik kampung masih boleh bersuka ria dengan sepupu-sepupu, main kejar-kejar, gaduh pastu baik semula hahaha biasa la bebudak... ada jugak time diorang main tab sepupu...tapi takde la sampi berjam-jam mengadap benda tu. 

Macam Hasya ngan Alisha, even masa umur diorang 4, 6 tahun dah pandai mintak Cikli belikan smartphone ngan tab untuk diorang, wah..wah...banyak duit korang yer hahahha...jawapan Cikli senang je...

                     "Nak beli semua tu tunggu kakak ngan kak ngah keje dulu, nanti beli sendiri"
hahahhaa kejam tak jawapan ku? http://matcuoi.com

Kat umah Cikli takde tab bagai...yang ade smartphone Cikli ngan hubby, dan sebiji laptop hahhaha...Laptop pun takde line internet...so dorang bole main game atau tengok video-video yang Cikli atau hubby donload n transfer dalam tu jer..Hahahhahha sungguh tak up to date ibu ayah depa ni. Tapi takpe anak-anakku, ibu ayah buat ni semua untuk kebaikkan awak semua.

Lain orang, lain caranya mengajar anak kan...tapi yang Cikli tahu, semua ibu ayah mahukan yang terbaik untuk anak masing-masing, nak anak-anak jadi yang terbaik. Tapi jangan kita lupa, pelajaran terbaik juga bermula daripada rumah dan guru terbaik adalah ibu dan ayah...So kita kena tunjukkan teladan yang baik-baik kalau kita mahukan anak kita jadi yang baik-baik Insyallah.

Jom berusaha jadi ibu ayah yang TERBAIKK untuk anak-anak kita!! http://matcuoi.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...